Description of the image

Rhea- Yunan Mitolojisinde Ana Tanrıça

Rhea, baş tanrı Zeus'un annesidir ve Kronosun eşidir. Ana Tanrıça olarak Kibele ile eş tutulmuştur.

 

Ana Tanrıça Rhea

Kelime Sayacı



Tanrıça Rhea Kimdir

RHEA ya da Rheia, Yunan Mitolojisinde dişilik, doğurganlık ve annelik tanrıçasıydı. Zaman tanrısı Kronos’un eşi ve Zeus’un annesidir. Tanrıların Annesi (Meter Theon) olarak isimlendirilmiştir.

Antik Yunan Mitolojisine göre Uranüs ve Gaea’nın kızı olan bir titandır. Oceanus, Coeus, Hyperion, Crius, Iapetus, Theia, Themis ve Mnemosyne'nin kız kardeşidir. İlk nesil olarak kabul edilen 12 önemli titandan biridir. Zeus dışında Hestia, Demeter, Hera, Aides, Poseidon’un da annesidir.

Efsaneye göre, Kronos’un tahtını çocuklarından birinin alacağını öğrenen Rhea, Zeus'u taşıdığı dönemde Girit'e kaçtı ve onu orada Dikte Dağı'ndaki bir mağarada doğurdu. Onu Melisseus'un kızları olan Curetes ve Nymphs Adrasteia ile Ide'ye emanet etti. Bu Nymphs, Amaltheia'nın sütüyle bebekleri beslerken, silahlı Curetes, mağarada onu korumak için mızraklarını kalkanlarına çarparak Kronos'un bebek sesini duymasını engelledi. Böylece onu Kronos’un düşmanlığından korumuştur…

Efsanelerde anaçlığı ve merhameti ile yer edinmiştir. Homeros’un Yunan Destanında, Zeus’un kız kardeşi Demeter’i tekrar Olimpos’a davet etme görevini annesi Rhea’ya verdiği anlatılmaktadır. Sonra parlak saçlı Rhea, Demeter’e şöyle dedi:

 ‘Gel, kızım; çünkü uzağı gören Zeus, gürültülü gök gürültüsü çağırıyor seni tanrı ailelerine katılmaya... Ama gel, çocuğum, itaat et ve Zeus’a karşı aşırı derecede öfkeli olma; ama hemen insanlar için yaşam veren meyveyi arttır.’

Bu ve bunun gibi efsaneleri çok eski dönemlere dek uzanan, kökenleri çok eski bir tanrıçadır.

Rhea Kültü

Geniş bir coğrafyada tapınım görmüştür. Öyle ki Aiskhylos'un belirttiğine göre, güney Yunanistan ile Sicilya arasındaki İyonya Denizi, eski zamanlarda tanrıçanın adıyla Rhea Körfezi olarak adlandırılmıştı.

Hesiodus’un aktardığına göre, Güney Yunanistan’dan çok önce, Trakya bölgesinde tapınım görmekteydi. Strabon’a göre Trakya tanrıçaları Bendis veya Hekate ile bağlantılıydı. Çoğu kez Kibele olarak da adlandırılmıştır. Kibele figürü muhtemelen, Trakya’dan Anadolu’ya göç eden kalabalıkların sahip olduğu eski inanışların, Anadolu’daki mevcut inanışlarla birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Sonraki dönemlerde Anadolu’ya göç eden Yunanlılar, Kibele ile Rhea arasındaki benzerliklerden dolayı bu iki tanrıçayı birbirleri ile özdeşleştirmişlerdir. Bunun yanında aktarılan tarihi metinlerde Kibele’nin, bazen Rhea’nın kızı Demeter'e, bazen de Rhea ‘ya ait tüm niteliklerle betimlendiği görülmektedir. Dolayısıyla antik çağda Demeter, Rhea ve Kibele, muhtemelen aynı inancın farklı isimlendirmeleri olmuştur. 

Frigya kralı Midas’ın ona bir tapınak inşa ettirip adına festivaller düzenlediğinden bahsedilir. Kastedilen yer Strabon’a göre bugün Eskişehir sınırları içerisindeki Pessinus’tur. Pessinus kenti tarihi boyunca çok önemli bir ibadet merkezi olmuş, burada bulunan rahipler, rahip hükümdar gibi özel statülere sahip olmuştur. Tanrıça imajı buradan Roma'ya taşındıktan sonra bile, Pessinus hala büyük tanrıçanın şehri ve ibadetinin ana merkezi olarak görülmeye devam etmiştir.

Rhea’nın, Yunan dünyasındaki merkezi ise Girit’ti. Girit’in Titanların yaşadığı yer olduğuna inanılırdı. Girit ayrıca Rhea’nın Zeus’u doğurduğu yerdi, bununla ilgili antik Yunan dil bilgisi uzmanı Antoninus Liberalis,

"Girit’te, arılarla dolu bir kutsal mağara olduğu söylenir. Anlatıcılar dediklerine göre Rheia, Zeus'u burada doğurmuş; bu kutsal bir yerdir ve hiç kimse, tanrı veya ölümlü, yaklaşmamalıdır. Her yıl belirli bir zamanda mağaradan büyük bir alev çıktığını söylüyorlar. Hikayelerine göre bu, Zeus'un doğumundan kaynaklanan kanın kaynamaya başladığı her seferinde gerçekleşir. Zeus'un bakıcısı olan kutsal arılar bu mağarayı işgal eder." Demiştir.

Atina'daki Keramaikos bölgesinde, bir tapınağı bulunmaktaydı. Korint ve Sparta’da da tapınımı mevcuttu. Tapınımı, farklı isimler altında Fırat ve hatta Bactriana'ya kadar uzanmaktaydı. Doğu dünyası için de önemliydi. Doğuda da farklı şekil ve isimler altında tapınım görmüştür.

Rhea’nın tapınaklarındaki rahiplerine küret (Curetes) Kibele rahiplerine ise Koribant (Corybantes) denilirdi. Bunlar davul, zil, boynuz ve zırh kuşanmış şekilde danslar gerçekleştiren rahiplerdi. Hem küretler hem de koribantlar Avrupa coğrafyasında yapılan Rhea tasvirlerinin ayrılmaz parçaları olmuştur. 

Kutsal hayvanı aslandı.  Yunanistan'da meşe ağacı Rhea için kutsal sayılmaktaydı.

Sanat eserlerinde nadiren ayakta durma pozisyonunda temsil edilmiştir. Genellikle bir örgünün asıldığı duvar tacıyla süslenmiş bir tahtta oturur şekilde betimlenmiştir. Aslanlar çoğunlukla tahtının sağında ve solunda çömelmiş olarak görünürdü. Roma’daki karşılığı Ops’tur.


Source: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology.

Source: Homer, The Iliad - Greek Epic C8th B.C.

Source: Hesiod, Theogony - Greek Epic C8th - 7th B.C.

Yazar Hakkında
Satala
Yarı zamanlı yazar ve araştırmacı, arkeoloji, mitoloji ve tarihle ilgili ve Arkeoloji alanında yüksek lisans derecesine sahiptir

COMMENTS

Ad

Biyografi,1,blog,2,Mitoloji,8,Yerler,1,Yunan Mitolojisi,8,
ltr
item
satala: Rhea- Yunan Mitolojisinde Ana Tanrıça
Rhea- Yunan Mitolojisinde Ana Tanrıça
Rhea, baş tanrı Zeus'un annesidir ve Kronosun eşidir. Ana Tanrıça olarak Kibele ile eş tutulmuştur.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgg7dbfY3DjtOO36wvzoEm9FqyFs0GZdVU7QWUhDaQOCG5YrT67NkzWNPVz1D6usB5x3ReTGiNGv7hSPiN4ywAl6qWiKC-6WsIrmyqI-fEtvGniYAvHLexU0pUsWSQycmN00YT9ehvh62YbFPV2HDYhjg9a670nyxm9i2ifxaJncLHyVDdEo-b5Bqbp6xQ/w320-h320/Tanr%C4%B1%C3%A7a%20Rhea.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgg7dbfY3DjtOO36wvzoEm9FqyFs0GZdVU7QWUhDaQOCG5YrT67NkzWNPVz1D6usB5x3ReTGiNGv7hSPiN4ywAl6qWiKC-6WsIrmyqI-fEtvGniYAvHLexU0pUsWSQycmN00YT9ehvh62YbFPV2HDYhjg9a670nyxm9i2ifxaJncLHyVDdEo-b5Bqbp6xQ/s72-w320-c-h320/Tanr%C4%B1%C3%A7a%20Rhea.jpg
satala
https://www.satala.org/2024/01/rhea.html
https://www.satala.org/
https://www.satala.org/
https://www.satala.org/2024/01/rhea.html
true
4413700506850799206
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content