Description of the image

Kronos – Yunan Mitolojisinde Zaman Tanrısı

Kronos, Yunan mitolojisinde zaman tanrısıdır ve baş tanrı Zeus'un babasıdır. Kronos miti taht mücadeleleri ile ünlüdür.

Kronos Mitoloji Kelime Sayacı
Metin Alanı

Kronos Genel Bilgiler

Kronos, Yunan Mitolojisinde zaman tanrısıdır.

Bir titan tanrıdır ve titanların lideridir.

Zeus'un babasıdır.

Altın Çağ'ın Kralı olarak da adlandırılmıştır.

Kronos (Khronos) antik yunancada kelime anlamı olarak zaman aralığı anlamına gelmekteydi. Benzer şekilde Kronos’un eşi tanrıça Rhea'nın isminin kelime anlamı da akıntı, nehir ya da akıp giden anlamındaydı. Zamanı simgelemekteydiler.

Roma'daki karşılığı Satürn'dür.

Yunan Mitolojisinde Kronos

Custom Quote Style
Ölümsüz tanrılar, Olympos'ta (Olympus) yaşayanlar, ilk olarak Kronos (Cronus) göklerde hüküm sürerken Altın Bir Irk oluşturdu. Bu ölümlü insanlar Kronos'un zamanında yaşadılar. Onlar, yüreklerinde keder olmadan, uzak ve emeksiz, acıdan uzak, tanrılar gibi yaşadılar; sefil yaşlılık onları etkilemedi; ama asla yorulmayan bacak ve kollarıyla tüm kötülüklerden uzak, ziyafetlerle neşelendiler. Öldüklerinde, uykuya yenilmiş gibi oldular ve her türlü iyi şeye sahiptiler; çünkü bereketli toprak zorlanmadan bolca ve cömertçe meyve verdi. Topraklarında rahatlık ve barış içinde, birçok iyi şeyle, bol sürülerle yaşadılar ve kutsanmış tanrılar tarafından sevildiler.
Hesiod, Works and Days 109, MÖ 7.yy

Gökyüzünü simgeleyen Uranüs ve Ge’nin en küçük oğludur. Titanların lideri olan Kronos, mitolojide Rhea ile evlidir ve Hestia, Demeter, Hera, Hades, Poseidon ve Zeus’un babasıdır.

Kronos’un mitolojideki eşi Rhea’dır. Rhea Zeus’un annesidir. Kronos’un ayrıca Oceanus’un kızı Philyra ile birlikte olduğu. Bu birliktelikten ise yarı at yarı ilahi olan canavar Chiron doğduğundan bahsedilmiştir.

Kronos miti aile için taht mücadeleleri ile ünlüdür. Zeus’un liderliğindeki Olympos tanrılarından evvel Dünya’da hüküm süren Titanların lideridir. Babası Uranüs’ü devirip yönetimi devraldıktan sonra Dünya’ya egemen olmuştur. Ancak, kehanete göre Kronos da aynı şekilde kendi çocuklarından biri tarafından tahttan indirilecektir. Söz konusu kehaneti ise, Rhea tarafından gizlice Girit’e götürülüp orada büyütülen Zeus gerçekleştirecektir. Nitekim, Zeus büyüdükten sonra ise, kehanette belirtildiği gibi Kronos ve Titanlara karşı kardeşleri ile birlikte mücadeleye girişmiş ve on yıllık bir savaştan sonra Titanları mağlup ederek onları Tartarus’a kilitlemiştir.

Titanların mağlup edilmesinden sonra ise evrenin yönetimi Zeus önderliğindeki Olympos tanrılarına geçmiştir.

Türkiye'deki Kronos Tapınağı

Kronos yoğun olarak tapınım görmüş bir tanrı değildir. Bununla birlikte Pausanias Kronos'un ilk gökyüzü kralı olduğunu ve onuruna Olimpia'da bir tapınak inşa edildiğini söylemektedir. Ayrıca Atina'daki Zeus tapınağında bir Kronos ve Rhea tapınağı olduğundan bahsedilmektedir. Bunların haricinde Strabo, İberya'daki Yunan Kolonisi olan günümüzdeki ismiyle Cadiz şehrinde bir Kronos tapınağının varlığından bahsetmiştir. Ancak bilinen en meşhur Kronos tapınağı Muğla, Seydikemer ilçesinde bulunan Tlos antik kenti içerisinde yer almaktadır. Kent Akdağlar'ın zirvelerinden inen sarp kayalıkların arasında konumlanmış bir düzlükte bulunmakta olup Fethiye’nin de 42 km doğusundadır. Tapınak MS 2. Yüzyıla tarihlendirilmektedir.

Tlos Antik Kenti Kronos Tapınağı

Tlos Antik Kenti Kronos Tapınağı

Kronos ve Altın Çağ (Aetas Aurea)

Kronos’la özdeşleşmiş bir diğer önemli mit ise Altın Çağ kavramıdır.

Efsanelere göre, Kronos, insanın “Altın Çağı” olarak adlandırılan, refah, barış ve genel kolaylık zamanında hüküm süren ilk insan neslinin kralıydı. Bu dönemde “Altın” bir İnsan soyunun varlığından bahsedilirdi. Bu insanların tanrılar gibi yaşadığı, kalplerinde hüzün olmadan, uzak ve zahmet ve kederden uzak, tüm kötülüklerin ötesinde neşeli bir şekilde eğlendiklerinden bahsedilmektedir. Bu insanların tüm iyi şeylere sahip oldukları çünkü verimli toprağın onlara zorlanmamış bir şekilde bolluk içinde ve sınırsızca meyve verdiği; yeryüzünde pek çok iyi şeyle dolu toprakları üzerinde kolay ve huzurlu bir şekilde yaşadıkları anlatılmıştır.

Daha sonra Zeus yönetime geldiğinde ise, bu çağın sırasıyla önce Gümüş, ardından Bronz, Kahraman ve Demir nesilleri tarafından değiştirildiğini öğreniyoruz.

Burada bronz çağı - Torya Savaşı (Kahramanlık ya da Deniz Kavimleri Saldırıları) ve demir çağı olarak tarihi dönemler kronolojik olarak sanatsal bir dille anlatılmış olabilir...

Efsanelerde ayrıca Kronos'un zamanında hayvanların insan sesiyle konuştuğu ancak Zeus’un, insanların konuşma yeteneklerini hayvanlardan çaldığından ve bunu insan ırkına yönlendirdiğinden bahsedilmektedir.

Yine burada da hayvanların evcilleştirmesi kastediliyor olabilirr...

Nitekim, Yunan tarihçi Diodorus Siculus’un M.Ö. 1. Yüzyıldaki kaleminden, Kronos’un, Titanların en büyüğü olduğu için kral olduğundan ve onun yönetimindeki tüm insanların, vahşi bir yaşam tarzından medeni bir yaşama geçtiklerini öğreniyoruz.

Romalı şair Ovid’in, M.Ö. 1. Yüzyıla tarihlenen Metamorphoses şiirinde Altın Çağ (Aetas Aurea) için:

Custom Quote Style
ilk insan neslinin yaşadığı zamandı, rahat ve bilinçsiz bir şekilde, kalp ve ruhla, herhangi bir yasa saygı göstermeksizin, iyi niyet ve doğrulukla ödül kazandı. Ceza bilmiyorlardı, korku da bilmiyorlardı; bronz plakalara oyulmuş cezaları görmemişlerdi, ürkek bir kalabalık bile onlara yargıları görmemişti; hakimleri bile yoktu, ama güvenli bir şekilde yaşadılar. Bu zamanlarda ağaç tarafından düşürülmüş bir kavak gibi, kendi kıyılarımız dışında hiçbir sahili bilmiyorlardı. Henüz kentlerini surlarla çevirmemişlerdi, henüz şimşeklerin duyulmadığı, kılıçların kılıca vurmadığı zamanlardı; yaşlı yıllar, en sonunda, kralın tahtından düştüğü zamanlardı.
Ovid, Metamorphoses

Burada da Altın Çağ’ın şehirleşme öncesi bir döneme denk düştüğü belirtilmektedir. Neolithic veyahut Yontma Taş Devri kastedilmekte.

Plato, Altın Çağ'ın mitini, bir filozof elit tarafından yönetilen ideal bir devletin tanımını yaparken kullanır. Buna göre uzun zamanlar hatta şehirler var olmadan önce... Kronos'un zamanında, en refah içinde bir hükümet ve yerleşim vardı... Platon, insanların o çağda ne kadar mutlu olduğunu, her şeyin bolluk içinde olduğunu ve kendi kendine yeten doğal bir şekilde var olan hayatı nasıl yaşadıklarını ve bu sebepten dolayı ne kadar mutlu olduğunu belirtmiştir.

Altın Çağ hkayesi, evcilleştirme, şehirleşme ve tarımın başlangıcı ya da metal kullanımları gibi ilginç konulara değinmektedir.

Bu açıdan Kronos miti insanların tarımla başlayıp şehirleşmeyle devam eden kültürel değişimlerinin konu alındığı en az 8000 yıllık bir sözlü geleneğin destansılaşmış şekli olabilir.

Kaynakça

Kaynakça

Yunan ve Roma Biyografi ve Mitoloji Sözlüğü

Homer. Iliad.

Hesiod. Theogony.

Sappho, Fragment 207 (from Servius on Virgil) (trans. Campbell, Vol. Greek Lyric I)

Yazar Kartı
Yazar Resmi

Yazar - Satala

Yarı zamanlı yazar ve araştırmacı, arkeoloji alanında yüksek lisans derecesine sahiptir.

Random Resim ve Yazı Gösterimi

COMMENTS

Ad

Biyografi,1,blog,2,Mitoloji,8,Yerler,1,Yunan Mitolojisi,8,
ltr
item
satala: Kronos – Yunan Mitolojisinde Zaman Tanrısı
Kronos – Yunan Mitolojisinde Zaman Tanrısı
Kronos, Yunan mitolojisinde zaman tanrısıdır ve baş tanrı Zeus'un babasıdır. Kronos miti taht mücadeleleri ile ünlüdür.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEis3tkf71FHPcrtsnFlsCfw2G0Vdo6IWxNy9vsVCYHPgBi26_ApDw8zBjuQWtSnLtRxnGhQSN7cJXiZ8hz7vmN5EuP4zwPzU3ccEnuadMkWsva8OpMYFEJ0iYG8jimBTRER7axGWN6xCYlhQx1kV1nxZwBWas92dR6O6Hr6Eu3caywUkMK2Dx6nYU2xbXA/s1024/Tanr%C4%B1%20Kronos.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEis3tkf71FHPcrtsnFlsCfw2G0Vdo6IWxNy9vsVCYHPgBi26_ApDw8zBjuQWtSnLtRxnGhQSN7cJXiZ8hz7vmN5EuP4zwPzU3ccEnuadMkWsva8OpMYFEJ0iYG8jimBTRER7axGWN6xCYlhQx1kV1nxZwBWas92dR6O6Hr6Eu3caywUkMK2Dx6nYU2xbXA/s72-c/Tanr%C4%B1%20Kronos.jpg
satala
https://www.satala.org/2024/01/kronos-yunan-mitolojisinde-zaman-tanrs.html
https://www.satala.org/
https://www.satala.org/
https://www.satala.org/2024/01/kronos-yunan-mitolojisinde-zaman-tanrs.html
true
4413700506850799206
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content