Description of the image

Satirler - Yunan Mitolojisinin Gizemli Orman Varlıkları

Satirler, Yunan mitolojisinde, Dionysus'un tapınağıyla sıkı bir şekilde bağlantılı mitolojik varlıklardır.

Mitolojik Satirler Kelime Sayacı
Metin Alanı

Satirler Kimdir

Satirler, Yunan mitolojisinde, Dionysus'un tapınağıyla sıkı bir şekilde bağlantılı mitolojik varlıklardır. Tarih boyunca hedonizm, tembellik, şarap, dans ve müzikle sembolize edilmişlerdir. Sanat eserlerinde de çoğunlukla ellerinde şarap kupası ile görünürler. İnsanın ilkel iç güdülerinin temsili olarak tanımlanırlardı… Nitekim yunanlılar gibi, Nietzsche de Satirleri insanların en temel ve hayvansal içgüdülerine indirgenmiş olarak tanımlamıştır.

Satirlerin Mitolojideki Kökeni

Kökenlerinin oldukça erken dönemlere gittiğine dair teoriler vardır…Hint, Kelt ve Germen efsaneleri ya da Orta Doğu ile bağının olduğuna dair de çok sayıda farklı görüş mevcuttur…

Fakat Satir kültü, en ünlü dönemlerini Yunan, Helen ve Roma kültürlerinde ve sonrasında Rönesans ve Yakın Çağ’da yaşamıştır. Her bir çağ ile birlikte satirlerin fiziksel ve karakter özelliklerinde de değişiklikler yaşanmıştır.

Satirlerle ilgili en eski kaynaklar Hesiod’a aittir. Hafıza tazelemek açısından belirtelim, Homeros milattan önce 9. Yüzyılda, Hesiod ise MÖ 8. Yüzyılda yaşamıştır… Yunan Mitoloji ile ilgili bilinen en eski kaynaklar bu iki isme aittir…

Homeros eserlerinde Satirlerden bahsetmemiştir. Hesiod ise onlaru çoğul olarak tanımlamış ve satirlerin işe yaramaz ve çalışmaya uygun olmayan bir ırk olmadığını söylemiştir...

Custom Quote Style
Hesiod satirlerden çoğul olarak bahsetmiş ve onları işe yaramaz ve çalışmaya uygun olmayan bir ırk olarak tanımlamıştır...

Klasik Yunan sanatında satirler genellikle; at kulağına sahip, kuyruklu, yarı insan yarı at bir varlık olarak tasvir edilmişlerdir. Dönemin betimlemelerinde, iki ayak üzerinde, insanlar gibi dik yürüdükleri görülür. Sık sakallı ve keldirler. Hayvanı andıran bir yüz ve kulaklar ile basık ve yukarı kalkık bir burun çizimlerde öne çıkan diğer özellikleridir. Antik sanatta hem vazo resimlerinde hem de heykellerde, satirler genellikle insan bacakları ve ayakları ile temsil edilmişlerdir.

Zamanla, satirlerin tasvrileri giderek daha çok insanlaşmaya başlamıştır. En yaygın tasvirlerde, satirler genellikle şarap içerken, dans ederken, flüt çalarlarken, su perilerini su perilerini kovalarlarken veya Dionysus'la birlikte tasvir edilmişlerdir.

Bununla birlikte yine antik dönemde başka satir yorumlamaları da mevcuttu. Yaşlı bir satir olan Silenus'un, Dionysus'un Nysa Dağı'ndaki eğitmeni olduğuna ve insanlara yararlı olabilecek bilgelikleri olduğuna inanılırdı. Sokrates’in fiziksel görünüşü bilhassa yüz hatları satirlere benzetilerdi ve bu da bilgelik ile bağdaştırılırdı. Herodot ise Kral Midas'ın Silenus’u esir alıp ondan tavsiye aldığını anlatmıştır. Kral Midas, Yunan Mitolojisinin vazgeçilmez bir parçasıydı.

Sanat Eserlerinde Satir Tasviri

Helenistik Dönem Satir Tasvirleri

Helenistik Dönemde Satir ve Pans'ın tasvirleri zamanla birbirine karışmıştır. Pan, keçi bacakları ve boynuzlarıyla tasvir edilen bir tanrıydı ve satirler de bu özellikleri almıştı.

Roma Dönemi Satir Tasvirleri

Romalılar, satirleri kendi doğa ruhları olan faunlarla özdeşleştirmişlerdir. Faunlar, Yunanlıların sarhoş ve gürültülü satirlerinden ziyade genellikle "çekingen, orman yaratıkları" olarak görülüyordu. Klasik Yunan satirlerinin aksine, faunlar açıkça keçi benzeriydiler.

Geç Antik Dönem Satir Tasvirleri

Geç Antik Çağ'dan itibaren, Hristiyan yazarlar satir ve faunları karanlık, kötü ve şeytani olarak tasvir etmeye başlamışlardır. Yine bu dönemde satirler vahşi insanlar olarak da tasvir edilmişlerdir.

Rönesans Dönem, Satir Tasvirleri

Rönesans döneminde, satirler Avrupa sanat eserlerinde yeniden ortaya çıkmaya başladı. Michelangelo'nun Baküs (1497) heykelinin tabanında keçi bacaklı bir satir görünmektedir. Heykelin orijinali, Museo Nazionale del Bargello, Floransa’dadır.

Rönesans dönemindeki bir diğer satir tasviri de satirlerin vahşi adamlarla ilişkili olan versiyonu üzerinedir. Satirler bu tasvirlerde genellikle aileleriyle birlikte ormanda görece sakin bir yaşam sürmektedirler. En ünlü içsel satir temsili, Albrecht Dürer'in 1505 tarihli The “Satyr's Family” adlı gravürüdür. Eser The Metropolitan Museum of Art’tadır.

En ünlü Satir heykeli ise Atina'daki Praxiteles'in Satiri olarak kabul edilmektedir.

Kaynak: Yunan ve Roma Biyografi ve Mitoloji Sözlüğü.

Yazar Kartı
Yazar Resmi

Satala

Yarı zamanlı yazar ve araştırmacı, arkeoloji alanında yüksek lisans derecesine sahiptir.

Random Resim ve Yazı Gösterimi

COMMENTS

Ad

Biyografi,1,blog,2,Mitoloji,8,Yerler,1,Yunan Mitolojisi,8,
ltr
item
satala: Satirler - Yunan Mitolojisinin Gizemli Orman Varlıkları
Satirler - Yunan Mitolojisinin Gizemli Orman Varlıkları
Satirler, Yunan mitolojisinde, Dionysus'un tapınağıyla sıkı bir şekilde bağlantılı mitolojik varlıklardır.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyrxS-HPDgPVuz0JVQMJuzyH-ZJcGb8wUlxaZPxirpyBK1hvLfkL75nv_YXabE6MPZ3QsvaJJ3GVxyThcAmitnq3PF2hEEcIA9GGun3rDt_JUYZsM-QqMV9qPH4MAnZSobpfUj4hbH4LaJK5-SfdlkVF6jFgDKQZpKCHhOoWvsEWLpa6A7neFXGAZV_qk/s1024/Satir.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyrxS-HPDgPVuz0JVQMJuzyH-ZJcGb8wUlxaZPxirpyBK1hvLfkL75nv_YXabE6MPZ3QsvaJJ3GVxyThcAmitnq3PF2hEEcIA9GGun3rDt_JUYZsM-QqMV9qPH4MAnZSobpfUj4hbH4LaJK5-SfdlkVF6jFgDKQZpKCHhOoWvsEWLpa6A7neFXGAZV_qk/s72-c/Satir.jpg
satala
https://www.satala.org/2024/09/satirler.html
https://www.satala.org/
https://www.satala.org/
https://www.satala.org/2024/09/satirler.html
true
4413700506850799206
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content