Harpia Kartalı, Yunan ve Roma mitolojisinde yarı insan yarı kuş formunda tasvir edilmiş efsanevi varlıklardır.

Mitolojide Harpia (Harpy)
Harpialar, Yunan ve Roma mitolojisinde yarı insan yarı kuş formunda tasvir edilmiş efsanevi varlıklardır.
Geçmişte Harpiaların rüzgâr ruhları olduğuna inanılmış ve genellikle fırtınaların kişileştirilmesi olarak kabul edilmişlerdir. Adları 'kapıcılar' veya 'hızlı soyguncular' anlamına gelmekteydi. Bu kötü ünü ise kurbanlarının yiyeceklerini çaldıkları için almaktaydılar.
Ayrıca insanları yakalayarak Tartarus'a götürdüklerine de inanılırdı. Onlar, acımasız, zalim ve şiddetli olarak tasvir edilirdi. Ayrıca kimi hikayelerde Harpiaların yemek çalmanın yanında, yemeğe bıraktıkları pis bir maddeyle, yiyecekleri kirletip yenmez hale getirdikleri de anlatılmıştır.
Harpiaların sayısı, Hesiod ve Apollodorus'a göre iki ya da üçtür; ancak isimleri tüm hikayelerde aynı değildir ve ayrıca genel olarak bilinen isimlerinin yanı sıra Aëllopos, Nicothoë, Ocythoë, Ocypode, Celaeno, Acholoë olarak da isimlendirilmişlerdir
Harpia Kartalları ayrıca, "Zeus'un av köpekleri" olarak da bilinmişlerdir.
Geç dönem yazarları ise, Harpiaları genellikle diğer mitolojik yeraltı canavarları arasında listelemiştir. Bunlar arasında Kentaur, Scylla, Briareus, Lernaean Hydra, Chimera, Gorgon ve Geryon gibi mitolojik varlıklar bulunmaktadır. Harpia kartallarının yaşam yeri olarak Bugünkü Yunanistan’ın güneybatısında yer alan Strofades adaları, Orcus'un girişi ve Girit'teki bir mağara gibi farklı yerler anlatılmıştır.
Harpiaların Sanatta Tasvirleri
Harpiaların sanat eserlerindeki tasvirleri çağlara göre farklılık göstermiştir…
Erken dönemde, Harpialar güzel saçlı ve kanatlı genç kızlar olarak hayal edilirdi; İsimleri Okypete ve Aello idi ve rüzgâr hızında uçarak esen rüzgarlar veya uçan kuşlarla yarışırlardı ve Iris'in kız kardeşleri olan Thaumas’ın kızlarıydılar.
MÖ 7 yüzyıllara tarihlenen eserlerde Harpialar kanatlı güzel kadınlar olarak tasvir edilmişlerdir.
MÖ 5.yy'dan itibaren ise Harpialar, kanatlı çirkin yaratıklar olarak tasvir edilmeye başlanmıştır, sonraki yazarlar ise onları daha da iğrenç varlıklar olarak betimlemiştir. Geç dönem tasvirlerde Harpialar genellikle kız başlı, aç kalmış yüzleri ve ellerinde uzun pençeleri olan kuşlar olarak tasvir edilmiştir. Roma ve Bizans yazarları, çirkinliklerini detaylı bir şekilde anlatmışlardır.
Örneğin Apollo'nun Pythia rahibesi, Harpiaların görünümlerini şu şekilde anlatır:
Ovid ise öte yandan onları insan akbabaları olarak tanımlamıştır.
Virgilius ise Harpiaları şöyle tanımlamıştır:
Hyginus'a göre, Harpialar tüylü, horoz başlı, kanatlı ve insan kolları olan, büyük pençelere sahip varlıklardı; göğüsleri ve karınları ise insan gibiydi.
Harpylerin Mitolojik Kökeni
Hyginus, Harpiaların annesinin Kral Agamemnon’un kızı olan Electra olduğunu söyler. Hesiod, onların Thaumas'ın çocukları ve Iris'in kız kardeşleri oldukları için nehir tanrısı Hydaspes ve Arke'nin kardeşleri olduğunu belirtmiştir.
Valerius'a göre ise bu yaratıkların babası Gaia ve Tartarus’un en genç oğlu olan Typhon’dur. Öte yandan Servius'un anlattığı başka bir versiyona göre ise Harpialar, Pontus ve Gaia’nın veya Poseidon'un kızlarıydı.
Harpy Kartalı ve Phineus
Harpialarla ilgili Mitolojideki en ünlü hikaye ise Phineus ile ilgili olanıdır.
COMMENTS