ATLAS, Lapetus ve Clymene'nin oğlu olan ikinci kuşak bir titandır. Menoetius, Prometheus ve Epimetheus 'un kardeşidir.

Atlas Genel Bilgiler
Atlas, Yunan Mitolojisinde bir titan tanrıdır.
Yeryüzü ve cenneti omuzunda taşımasıyla bilinirdi.
Mitolojide önemli bir yer tutar. Titanlar ile Olimposluların mücadelesinde, Zeus’a karşı Titanların lideri olan tanrı Atlas'tır.
Yunan Mitolojisinde Atlas
Atlas, Lapetus ve Clymene'nin oğlu olan ikinci kuşak bir titandır. Menoetius, Prometheus ve Epimetheus 'un kardeşidir.
Titanlar, Zeus’un lideri olduğu Olympos’ular öncesi dönemde dünyaya egemen olan insanüstü mitolojik figürlerdi. En önemlileri Uranüs ve Gaea’nın çocukları olarak kabul edilen ilk nesil on iki titandır. Bunlar; Oceanlo, Coeus, Crius, Hyperion, Iapetus, Kronos, Theia, Rheia, Themis, Mnemosyne, Phoebe ve Tethys’dir. Iapetus’un soyundan gelen ikinci nesil dört titan ise Menoetius, Prometheus ve Epimetheus ve Atlas’tır.
Homeros’a göre, Atlas tüm denizlerin derinliğini bilir, yeryüzü ve cenneti tutan uzun sütunları taşırdı. Buna karşın Hesiodos ise sadece cenneti elleri ve başı ile taşıdığını belirtmiştir, denizler ile ilgili hikâyelerden bahsetmemiştir.
Efsanelerde, Atlas dağları temsil etmektedir. Başlarda Atlas'ın hikâyesi, dünyanın aşırı sınırında olduğuna inanılan sadece bir dağa atıfta bulunmaktaydı. Ancak Yunan ticaret ve koloni faaliyetlerinin de yoğunlaşmasıyla ve coğrafi bilgi arttıkça Atlas'ın adı ve böylece Moritanya, İtalya, Arkadya ve Kafkaslar gibi başka bölgelere de aktarılmıştır.
Yaygın görüş ise, Atlas’ın Antik dönemde, kuzey-batı Afrika’da yaşadığı yönündeydi. Nitekim, Dünyanın bu bölgesindeki dağların ismi günümüzde de geçmişte olduğu gibi Atlas adını taşımaktadır.
Kaynakça
Yunan ve Roma Biyografi ve Mitoloji Sözlüğü
Homer. Iliad.
Hesiod. Theogony.
Pseudo-Apollodoros, Bibliotheca
COMMENTS